Runboard.com
You're welcome.
Are you walking on eggshells with Dr. Jekyll and Mr. Hyde?
Welcome to our Narcissistic Personality Disorder and Psychopath Survivors Group.
A Learning, Resource and Support Forum.

runboard.com       Sign up (learn about it) | Sign in (lost password?)


 
samvaknin Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user
Global user

Registered: 11-2008
Posts: 3773
Karma: 33 (+33/-0)
Reply | Quote
BOSNIA TIMES: MALIGNI NARCIZAM: Vaknin: Narcisticki lider hrani i ohrabruje kult licnosti


[sign in to see URL]

MALIGNI NARCIZAM: Vaknin: Narcistički lider hrani i ohrabruje kult ličnosti, sa svim obilježjima institucionalne religije
[sign in to see URL]. u 13:55

ANALIZA

Narcistički lider više voli sjaj i glamur dobro organizovanih iluzija nego napor i metodičnost stvarnih dostignuća. Njegova vladavina je sva od ogledala i dima, lišena je suštine, sastoji se od pukog vanjskog privida i masovnih iluzija

Piše: Sam Vaknin, [sign in to see URL]

Ja sam Sam i ja sam patološki narcis. Moja bolest je i dalje sa mnom, i tu će i ostati, nema joj lijeka. Bez obzira na to da li su to vaši najbliži ili političari, jedino ih možete pobijediti ako ih razotkrijete

Dakle, želite da znate nešto o meni. Ovako - zovem se Sem Vaknin i rođen sam 1961. godine u Izraelu. Počeo sam da se bavim pisanjem u stanju velike prinude. Nalazio sam se u zatvoru i pokušavao sam da shvatim šta mi se to desilo. Devetogodišnji brak mi se raspadao, finansije su mi bile na rubu propasti, porodica se rasturila, ugled mi je bio uništen, a lične slobode drastično ograničene.

Prve stranice knjige pisao sam u zatvoru, noću, i to stojeći.

Zašto sam uopšte otišao u zatvor? Mačevao sam se sa izraelskom vladom. Moj mač je bio kraći. Uhapšen sam zbog velike prevare koju sam iznio na svjetlost dana, a koja se desila u banci koju sam kupio na berzi. Ali ne, ovo nije priča o tome „da nisam bio kriv“, kako to obično biva!

Polako sam počeo da shvatam da je sve to bila moja greška, da sam bio bolestan i da mi je bila potrebna pomoć kako bih srušio zid koji sam decenijama gradio oko sebe. Pisao sam o svom oporavku. Bio je to bolan proces koji nije vodio nikuda. Danas nisam drugačiji - nisam zdraviji nego onda kad sam počeo da pišem. Moja bolest je i dalje tu sa mnom i tu će i ostati - prognoze su loše i alarmantne.

Ono što sam za ovo vrijeme naučio je da je narcise lako otkriti i tada, kad ih otkrijete, lako je njima upravljati. Zbog čega je to važno? Zato što, ako im se ne suprotstavite, oni će imati želju da unište sve i svakog oko sebe. Manipulisanje narcisima je jedini način da preživite - bez obzira na to da li su to vaši prijatelji, članovi porodice ili političari koji odlučuju o vašoj sudbini. U današnjem tekstu baviću se baš ovom posljednjom i najopasnijom grupom - političarima. Kako ih otkriti i kako ih pobijediti.

IZUZETNOST

Narcistički vođa će vjerovatno izbiti na čelo u narcističkim društvima. Patologija vođinog mentalnog zdravlja u saglasju je s nedostatkom društvenih i moralnih normi u njegovom društvu i kulturi. Vođa i sljedbenici pritom formiraju svojevrstan zatvoreni sistem, koji se kroz uzajamni fidbek samopotvrđuje i snaži, dvoje koji se jedno u drugom s obožavanjem ogledaju i jedno drugo s ljubavlju odražavaju. Uzdizanjem i idealizovanjem svog firera svjetina zapravo uzdiže i idealizuje sebe i vladavinu zauzdane rulje koju njen vođa demagoški iskorištava; u dučeovom usponu oni vide nadu, u njegovoj očiglednoj bolesti - iscjeliteljsku utjehu i legitimnost za vlastito kolektivno ludilo. Sam diktator svoju pobjedu na izborima, mada očigledno nepoštenu, izjednačava s tim da je izabran od viših sila, od bogova i historije. On je vidljivo oličenje sudbine, njegova izuzetnost - izuzetnost je same nacije.

Zloćudni narcis izmišlja i zatim projektuje svoju lažnu, fiktivnu ličnost, koje svijet treba da se boji ili da joj se divi. On od samog početka ima slab kontakt sa stvarnošću, a zamke vlasti to još više pogoršavaju. Narcističko grandiozno samozavaravanje i fantazije o svemoći i sveznanju podržani su i ojačani stvarnom vlašću i sklonošću narcisa da se okružuje servilnim ulizicama.

Vođina privatna ličnost i njegov intimni život mogu biti potpuno različiti od javnih. To je neprestani efekat doktora Džekila i mister Hajda. Narcističko-psihopatski lider kao privatna ličnost može biti očinski nastrojen, saosjećajan, sentimentalan, spreman da pomogne, nezanimljiv, građanskih shvatanja, osrednji, umjeren, bolešljiv, sumnjičav, hladan prema drugima ili prijateljski raspoložen. On se, međutim, veoma trudi da te osobine prikrije od javnosti.

Ravnoteža narcističke ličnosti je tako nestabilna da ne može da podnese čak ni nagovještaj kritike i neslaganja. Većina narcističkih osoba je paranoična i pati od sumanutih ideja odnosa (neosnovanog uvjerenja da ih drugi ismijevaju ili komentarišu i kad ovi to ne čine). Stoga narcistička ličnost sebe često smatra „žrtvom progona“.

Narcistički lider hrani i ohrabruje kult ličnosti, sa svim obilježjima institucionalne religije. U toj religiji ovaj lider je svetac koji živi asketskim životom. On, poput monaha, sebi uskraćuje zemaljska zadovoljstva (ili bar tvrdi da to čini) kako bi mogao u potpunosti da se posveti svom pozivu.---
Encyclopedia of Narcissism and Psychopathy

http://samvak.tripod.com/siteindex.html

Buy 16 books and video lectures on 3 DVDs about narcissists, psychopaths, and abusive relationships

http://www.narcissistic-abuse.com/thebook.html
Jul/25/2016, 6:05 am Link to this post  
 
samvaknin Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Registered user
Global user

Registered: 11-2008
Posts: 3773
Karma: 33 (+33/-0)
Reply | Quote
Re: BOSNIA TIMES: MALIGNI NARCIZAM: Vaknin: Narcisticki lider hrani i ohrabruje kult licnosti


Narcistički lider predstavlja neku vrstu monstruozno izokrenutog Isusa, koji žrtvuje svoj život i poriče sebe radi dobrobiti svog naroda - ili čovječanstva u cjelini. Potiskujući i prevazilazeći svoju ljudskost, narcistički vođa postaje iskrivljena verzija Ničeovog nadčovjeka.

SVE JE GLUMA

Mnogi nacistički lideri su taoci samonametnutih krutih ideologija. Oni sebe vole da zamišljaju kao Platonove vladare-filozofe. Pošto su lišeni saosećanja, na svoje podanike gledaju kao proizvođač na sirovine ili pak kao na apstraktnu kolateralnu štetu u širem historijskom procesu (omiljena izreka im je da „ne možeš napraviti omlet ako ne razbiješ jaja“).

Ukratko, kod njih je sve gluma, a ne život. Da bi uživao u spektaklu (i bio njegov dio), kultni vođa od podanika zahtjeva odustajanje od vlastite moći prosuđivanja, depersonalizaciju i derealizaciju, odnosno doživljavanje vlastite ličnosti i svijeta oko sebe kao nestvarnih. U toj narcističkoj dramaturgiji katarza je praktično isto što i samoponištenje.

Manjine onih „drugih“ - često proizvoljno odabranih - predstavljaju savršeno, lako prepoznatljivo otjelovljenje svega što je „pogrešno“. Optužuju ih da su zastarjeli, da su jezivo nerealni, kozmopolitski orijentirani, deo utvrđenog establišmenta ili „dekadentni“. Omraženi su iz vjerskih ili društveno-ekonomskih razloga ili pak zbog svoje rase, nacionalnosti, seksualne orijentacije ili porekla. Oni su savršen predmet mržnje, oličenje gubitnika. Narcisoidne ličnosti hrane se mržnjom i patološkom zavišću.

Upravo to je i izvor fascinacije Hitlerom, po dijagnozi Eriha Froma, a također i Staljinom, kao zloćudnim narcisoidnim ličnostima. Hitler je bio čovjek izvrnut naglavce. Njegovo nesvjesno bilo je njegovo svjesno. Živio je i ostvarivao naše najdublje potisnute porive, želje i fantazije.

Hitler nam omogućava da bacimo pogled na užase koji leže ispod glatke površine, na varvare pred kapijama naše ličnosti, na stanje kakvo je bilo prije nego što smo izmislili civilizaciju.

Hitler nas je sve silom poveo na putovanje kroz vrijeme, a mnogi se s njega nisu vratili. On nije bio Satana.

Bio je jedan od nas. Bio je ono što Hana Ardent tako tačno naziva banalnošću zla. Samo obični, mentalno poremećeni, neuspješni član jednog mentalno poremećenog i neuspješnog naroda koji je živio u burnim, poremećenim i neuspješnim vremenima. Predstavljao je savršeno ogledalo, kanal, glas i ono što se krije na samom dnu naših duša.

OGLEDALO I DIM

Narcistički lider više voli sjaj i glamur dobro organizovanih iluzija nego napor i metodičnost stvarnih dostignuća. Njegova vladavina je sva od ogledala i dima, lišena je suštine, sastoji se od pukog vanjskog privida i masovnih iluzija.

Nakon njegovog režima, pošto narcistički lider umre, bude svrgnut ili pak voljom birača smijenjen s položaja, sve to se razotkriva. Stalna i neumorna iluzionistička predstava prestaje i čitavo zdanje se ruši. Ono što je izgledalo kao ekonomsko čudo, ispostavlja se kao balon od sapunice optočen prevarama. Neučvršćene imperije se raspadaju. Vrijedno zbirani poslovni konglomerati također. „Revolucionarna“ i „fundamentalna“ naučna otkrića i teorije bivaju obesnaženi. Društveni eksperimenti završavaju u haosu.

Kako im se kraj bliži, narcističko-psihopatski lideri glumataju dajući oduška svojoj mašti, napadaju druge, doživljavaju prave erupcije. S jednakom žestinom i energijom napadaju sunarodnike, bivše saveznike, susjede i strance.

Važno je razumjeti da je ta upotreba nasilja obavezno ego-sintonična, odnosno takva da odražava ličnost i predstave ovakve osobe. Nasilje za kojim poseže mora biti u skladu sa slikom narcističke ličnosti o samoj sebi. Mora da održava i podržava njene grandiozne fantazije i hrani njen osjećaj da na to ima prava. Mora biti u skladu s pričom narcističke osobe.

Svi populisti, harizmatični lideri, vjeruju da imaju posebnu vezu s narodom, vezu koja je direktna, gotovo mistična i premašuje normalne kanale komunikacije, kao što su zakonodavna tijela ili mediji. Stoga, narcistička ličnost koja sebe smatra dobrotvorom kad je riječ o siromašnima, čovjekom iz naroda, predstavnikom obespravljenih, onim ko se u ime siromašnih bori protiv korumpirane elite, vjerovatno u prvo vrijeme neće pribjegavati nasilju.

Ta miroljubiva maska raspada se kad narcistička ličnost postane uvjerena da se sam narod u čije ime navodno govori, njeno biračko tijelo, njene pristalice u bazi, glavni izvor njenog narcističkog snabdijevanja okreću protiv nje. Najprije u očajničkom naporu da sačuva fikciju koja leži u osnovi njene haotične ličnosti, narcistička osoba teži da objasni i obezvrijedi ovu iznenadnu promjenu raspoloženja. „Narod su prevarili“ (mediji, krupna industrija, vojska, elita...), „oni zapravo ne znaju šta rade“, „nakon neprijatnog buđenja doći će sebi“...

Kad propadnu ovi nespretni pokušaji da se spase lična mitologija, koja je već u traljama, narcistička ličnost je povrijeđena. Njena povrijeđenost neizbježno dovodi do narcističkog bijesa i do zastrašujućeg pokazivanja nesputane agresivnosti. Nagomilana frustracija i povrede pretvaraju se u nipodaštavanje. Ono što se prethodno idealizovalo sad se odbacuje s prezirom i mržnjom.

Ovaj primitivni mehanizam odbrane naziva se podjela. Za narcističku ličnost, stvari i ljudi su ili potpuno loši (zli) ili potpuno dobri. Ona svoje nedostatke i negativne emocije projektuje na druge i na taj način postaje potpuno dobra. Narcistički lider će pokolj vlastitog naroda pravdati tvrdnjom da su namjeravali da ga ubiju, da ponište revoluciju, opustoše privredu, naškode zemlji ili naciji itd.

„Mali ljudi“, „pješadija“, „odani vojnici“ narcističke ličnosti - njegovo stado, njegov narod, njegovi zaposleni - oni su ti koji plaćaju cijenu. Gubitak iluzija i kraj začaranosti predstavljaju pravu agoniju. Proces obnove, odnosno uzdizanja iz pepela, prevazilaženja traume prevarenosti, iskorištenosti i izmanipuliranost - dugo traje. Teško je ponovo nekome pokloniti povjerenje, vjerovati, voljeti, prepustiti se vodstvu, sarađivati. Nekadašnje sljedbenike narcističkog vođe proždire osjećaj stida i krivice.
(Sam Vaknin je autor knjige „Malignant Self-Love: Narcissism Revisited“. Dugo godina bio je savjetnik makedonske vlade. Živi u Skoplju sa suprugom Lidijom. Dopisnik je nekoliko vodećih listova i portala./

(The Bosnia Times)


---
Encyclopedia of Narcissism and Psychopathy

http://samvak.tripod.com/siteindex.html

Buy 16 books and video lectures on 3 DVDs about narcissists, psychopaths, and abusive relationships

http://www.narcissistic-abuse.com/thebook.html
Jul/25/2016, 6:05 am Link to this post  
 


Add a reply

You are not logged in (login)
http://bnarcissisticabuserecovery.runboard.com/t24062